När du tar hem din valp

Det är dags att få hem det nya tillskottet. Vad ska du tänka på?

Lyssna först och främst på uppfödarens råd. De har flera kullar och kunder bakom sig och är verkligen insatt i rasen, hur den beter sig och hur den kommer att utvecklas. Deras råd är aldrig dumt att följa, även om det känns trivialt och konstigt. De har erfarenheten, inte du.

Ett bra råd som många uppfödare ger är att köpa en skön liten bädd för valpen som den kan sova i. Lägg gärna i en filt eller handduk som har varit hos uppfödaren och därmed doftar som hemma. Det ger valpen tryggare nätter då det finns familjära dofter runtomkring dem.

Trots detta är det många valpar som blir oroliga, de har svårt att äta och piper om nätter. Det säger hundkännaren Fredrik Steen är helt normalt. Man kan sova på golvet bredvid valpen under första tiden eller så har man valpen nedanför sängen så man lätt kan nå den när den börja gny och känner sig ensam.

En valp som inte äter kan i vissa fall tyda på sjukdom. Men är valpen frisk behöver men egentligen bara vänta ut den. Den är van att slåss om maten med sina syskon och att vara runt dem hela tiden. Men hungern kommer att vinna och skapar ni en rutin för valpen som kommer till slut tvinga sig själv att äta. Låt inte skålen stå kvar mellan varje mattillfälle. Valpar och hundar ska äta på specifika tider så äter inte valpen efter några minuter då tar man bort tallriken och provar igen om några timmar.

När humöret går upp och valpen verkar trivas kan man börja med träningen. Ha inte som målsättning att valpen ska lära sig vardagslydnad nu direkt utan träningen ska bara handla om att skapa kontakt och lära sig att kommunicera med varandra. Gör det mer kärlek och värme och sedan kommer bandet mellan er att växa sig starkt.