Hur sköter man en hund – vad skall man tänka på?

För den som nyss kanske har skaffat en hund eller som är i färd med att skaffa hund har en rolig tid framför sig, men med ett hundägarskap kommer också en hel del ansvar. Det är mycket viktigt att man sköter om sin hund på bästa sätt, så den är frisk och mår bra.

När man köper sin hund är det av största vikt att man frågar hur just den hund man köpt bör skötas, eftersom detta kan skilja sig mycket åt mellan olika raser. En av de viktigaste sakerna är att se till så att hunden är ren och fin. Att kamma eller borsta pälsen regelbundet är ett bra sätt samt att minst en gång i veckan kolla efter ohyra, sår och eksem. Att bada sin hund med jämna mellanrum är också bra och vid de tillfällena också använda hundschampo.

Viktigt är också att regelbundet klippa hundens klor samt att se till så att tassarna inte är utsatta för sår eller sprickor. Ögon och öron är också viktiga att ha koll på så dessa inte rinner eller är inflammerade respektive är fria från vax och annat.

Vikten är en annan sak som man bör hålla koll på hos sin hund eftersom övervikt precis som hos oss människor är farligt även för hundar och kan leda till ett kortare liv.

När man är ute och går är det så klart viktigt att hunden alltid är kopplad, framför allt om man nära trafik och liknande. Samtidigt bör man även vara försiktig vid möten med andra hundar eftersom vissa hundar ibland kan bita andra hundar.

 använd koppel

I övrigt är det så klart viktigt att man ägnar sin hund mycket tid och uppmärksamhet och går ut med den flera gånger om dagen så den får komma ut och röra på sig.

Tänk också på att din hund måste vara märkt på ett eller annat sätt samt registrerad hos Jordbruksverket. Märkning av sin hund gör man enklast hos veterinären i form av antingen en tatuering i örat eller i form av ett mikrochip under huden.