Hundklubbar i Sverige

Att ha hund är något som är populärt i Sverige. Har man hund och kanske känner för att aktivera både sig själv och sin hund och träffa andra hundägare kan det vara en bra idé att gå med i en hundklubb eller liknande. Runt om i landet finns hundratals olika hundklubbar från norr till söder som erbjuder både tävlingar och andra aktiviteter som till exempel utbildningar för dig och din hund.

Den största hundklubben i Sverige är Svenska Brukshundsklubben, som organiserar sammanlagt närmare 300 klubbar över hela landet. Utöver det har man också avelsansvar för ett tjugotal så kallade rasklubbar, vilka bedriver arbete med olika specifika raser, som till exempel schäfer, boxer, rottweiler och collie. Vill man veta var man kan hitta en brukshundsklubb i närheten av sin egen hemort kan man gå in på Svenska Brukshundsklubbens hemsida där samtliga klubbar finns listade.

Hund

En av de äldsta hundklubbarna i landet är Svenska Hundklubben som grundades redan år 1912. Organisationen har som mål att verka för folkbildning och och utbildning inom hundområdet. Svenska Hundklubben finns främst i Mälardalen med omnejd på orter som Uppsala, Södertälje, Västerås, Eskilstuna och Fagersta.

hund
Även längre norrut i landet finns gott om olika hundklubbar. Bor man i västerbottniska Boliden med omnejd och är intresserad av hundaktiviteter kanske Bolidens Hundklubb kan vara någonting. Klubben arrangerar bland annat hundutställningar med mera.